Wat is nou een goed (gezond) glutenvrij brood?

Onlangs gaf ik 3 dagen op rij een masterclass over onderwerpen waar ik altijd veel vragen over krijg. Eén van die masterclasses ging over glutenvrij BROOD.

Er is altijd heel veel interesse in dit onderwerp, vooral in relatie met gezondheid. Als ik voor iedere keer dat iemand mij vroeg “wat is een goed/gezond glutenvrij brood?”een euro had gekregen, dan was ik nu bijna miljonair geweest. 

Want de vraag ‘wat is een goed glutenvrij brood?’ komt natuurlijk meerdere keren per week op mijn diëtistenbordje. Iedereen is naarstig op zoek daar het meest gezonde glutenvrije brood, voor zichzelf maar ook vaak voor je kind.

Het antwoord op deze vraag laat zich niet zo makkelijk in 1 zin vangen.
Het is net als de vraag die mijn zoon heel vaak stelt: “mama, wat is de gezondste groente?” of “is een oliebol ongezonder of een donut”. Ehhhhh…. Heb je even?

Want wat versta jij onder goed of gezond? Waar wil JIJ rekening mee houden bij glutenvrij brood? Ik noem zomaar wat variabelen om rekening mee te willen houden:

 •  Zout (soort, hoeveelheid)
 •  Toegevoegde suikers
 • Gemak (kant-en-klaar bij de supermarkt om de hoek of zelf bakken ook oke?)
 • Prijs
 • Volkoren granen
 • Vezels (hoeveelheid, soort)
 • Koolhydraten
 • Smaak, luchtigheid, consistentie
 • Houdbaarheid
 • Vetten

  Het is handig om inzichtelijk te hebben wat voor jou (of je kindje) belangrijk is.

Tuurlijk kan er een 100% volkoren glutenvrij brood gemaakt worden. Maar is het ook te haggelen? En wat doet dat volkoren met de prijs?

Tuurlijk kan je een brood kopen met 0% toegevoegde additieven, maar kijk niet raar op als het morgen uit elkaar valt en je het weg moet gooien.

Tuurlijk wil je een brood voor je kind waar het blij van wordt en graag opsmikkelt in de pauze op school, maar ga je dan ook akkoord met meer zetmeel?

Dussss…. Het antwoord is uitgebreid. Ik heb dat onlangs gedaan voor een groep mensen. Daarbij heb ik ook concrete merken genoemd van broden die door de ballotage van de diëtist gaan. Maar ik breng ook behoorlijk wat nuancering aan.

En op de Nederlandse Coeliakie Dag (15 april 2023) ga ik dat weer doen tijdens mijn workshop brood. Zie ik je daar ?

Een andere mogelijkheid is dat je de masterclass over brood terugkijkt. Dat kan via de knop hieronder.